Masakan ayam manis Korea
sesiapa yg suka pedas,boleh tambahkan chili paste yang tak berapa suka manis,boleh kurangkan madu enak dimakan ketika panas bersama nasi,atau diratah saja.
Bahan-bahan diperlukan:
- setengah ekor ayam dibersihkan dan dipotong
- garam
- Blackpapper
- 1/2 cwn potato starch
- 1/4 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn tepung beras
- 1 sk baking soda
- 1 biji telur
- BAHAN BAHAN UNTUK SOS MANIS PEDAS
- 4 ulas bawang putih
- 1/3 cen sos tomato
- 1/3 madu @ 1 sb gula
- 1/4 cili paste *** guna serbuk cili babas.bancuh dengan air.jangan terlalu cair***
- 1 sb cuka
- 1 sb bijan *** goreng tanpa minyak***
Cara menyediakan dan memasak:
- Perasakan ayam dengan garam dan blackpapper.gaul rata dan perap dalam 30 minit
- Satukan potato starch,tepung gandum,tepung beras,baking soda dan telur kedalam mangkuk berisi ayam yang telah diperap. Gaul sampai tepung menyaluti semua ayam
- Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.ketepikan
- UNTUK SOS MANIS PEDAS
- Bawang putih dicincang dan tumis dalam kuali non stik dengan sedikit minyak
- Campurkan semua bahan bahan sos didalam kuali.dan masak seketika dengan api perlahan.jangan guna api kuat.nanti sos hangus.
- Ambil ayam yang dah digoreng tadi,tuang kedalam sos dan masak seketika,hingga sos menyaluti semua ayam.
- Akhir sekali hidangkan ayam bersama taburan bijan
Comments
Post a Comment