Masakan ayam manis Korea

sesiapa yg suka pedas,boleh tambahkan chili paste yang tak berapa suka manis,boleh kurangkan madu enak dimakan ketika panas bersama nasi,atau diratah saja.

Bahan-bahan diperlukan:

  • setengah ekor ayam dibersihkan dan dipotong
  • garam
  • Blackpapper
  • 1/2 cwn potato starch
  • 1/4 cwn tepung gandum
  • 1/4 cwn tepung beras
  • 1 sk baking soda
  • 1 biji telur
  • BAHAN BAHAN UNTUK SOS MANIS PEDAS
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/3 cen sos tomato
  • 1/3 madu @ 1 sb gula
  • 1/4 cili paste *** guna serbuk cili babas.bancuh dengan air.jangan terlalu cair***
  • 1 sb cuka
  • 1 sb bijan *** goreng tanpa minyak***

Cara menyediakan dan memasak:


  1. Perasakan ayam dengan garam dan blackpapper.gaul rata dan perap dalam 30 minit 
  2. Satukan potato starch,tepung gandum,tepung beras,baking soda dan telur kedalam mangkuk berisi ayam yang telah diperap. Gaul sampai tepung menyaluti semua ayam
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga garing.ketepikan 
  4. UNTUK SOS MANIS PEDAS
  5. Bawang putih dicincang dan tumis dalam kuali non stik dengan sedikit minyak
  6. Campurkan semua bahan bahan sos didalam kuali.dan masak seketika dengan api perlahan.jangan guna api kuat.nanti sos hangus.
  7. Ambil ayam yang dah digoreng tadi,tuang kedalam sos dan masak seketika,hingga sos menyaluti semua ayam. 
  8. Akhir sekali hidangkan ayam bersama taburan bijan


Comments